När jag bläddrat vidare en stund, både framåt och bakåt, så läste jag om "monogami" vilket bara är en bokstav ifrån det tidigare ordet, men en ganska lång bit ifrån betydelsemässigt. Detta avslutade det långa stycket som förklarade:
"Monogamiens etiska grund är äktenskapets innerliga karaktär, hvilken ej kan stå tillsammans med flera samtida förbindelser af lika eller ens besläktad art; och betydelsen af dess förekomst och utveckling är just, att denna äktenskapets innerliga karaktär nått en högre fulländning. Den monogamiska principen kräfver i sin ordning äktenskapet oupplöslighet, enär själfva monogamien tydligen i annat fall skulle bli endast skenbar. Jfr Ä k t e n s k a p."
Jag är lite fascinerad av detta. Något inom mig ställer mig lite frågande till denna text som trycktes 1913 och troligtvis skrevs ett tag innan dess. Kanske förstår jag inte riktigt vad som står, men jag tycker att det står något om att monogami kräver äktenskap och till och med oupplösliga sådana. Äktenskap ska väl knappast ingås utan eftertanke, men vem kan egentligen säga att det är för evigt? Det som känns för evigt i den stunden behöver knappast göra det ett, tio eller trettio år senare.
Kanske har utvecklingen gjort att innebörden ändrats, eller om det här på något sätt skulle vara den gängse förklaringen än idag undrar jag hur många av dagens människor skulle beskrivas på detta sätt. Jämför med "äktenskap" tycker de, kanske får göra det, även om jag egentligen får mer lust att jämföra med "polygami"...
Nu har jag läst en stund till, fastnade på äktenskap och gick framåt... Tydligen var mannen tvungen att vara 21 och kvinnan 18 för att få gifta sig. Efter "föregående äktenskaps upplösning" fick inte kvinnan gifta sig inom 10 månader, om mannen stod det däremot ingenting. Förvånande? Inte så värst.
Giftermål med fler än en kallade de här för "tvegifte", ett ord man inte hör så ofta idag. I Värnamo och i DN förekom det visst nyss...
Ännu mer spännande var att innan 1915 var det som så att en kvinna som "lägrats under äktenskapslöfte" kunde kräva av en domstol att få bli mannens äkta hustru om mannen drog sig undan löftet. Därefter gällande var äktenskapslöftet endast en del av trolovningen. Jag undrar hur det här såg ut på den tiden, jag undrar om det var något som nyttjades och varför de ändrade lagen?
Både språket, lagarna och löftena har ändrats en hel del under de senaste 100 åren och det är väl för väl det. Emellanåt säger man att det var "bättre förr", men vad var det egentligen som var bättre förr? Jag har vid tillfällen funderat på hur det skulle ha varit att leva i en tid utan internet, utan kylskåp och tvättmaskin, för att nämna några av de bekvämligheter vi har idag. Det gör mig lättad och jag fylls av tillförsikt när jag ser vad som hänt på bara några generationer. Det skrämmer mig samtidigt då jag inser att utvecklingen knappast har stannat och det bara rullar vidare in i framtiden med allt vad det innebär.
Till nästa riksdagsval kommer vi ha ovanligt många förstagångsväljare och tillika ungdomar som växt upp med datorer, internet och mp3-spelare. Hänger politikerna med dem in i framtiden, eller har nittiotalisterna redan börjat springa ifrån? Det är en riktigt spännande fråga...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar